donderdag 10 november 2016

Samenspel van safety en security

Hoe kan ik mijn productie beveiligen tegen cyberaanvallen zonder de safety nadelig te beïnvloeden?

In de Smart Factory moeten modulair opgebouwde installaties snel en flexibel geherconfigureerd of als groep omgeschakeld kunnen worden. De validering van een veiligheidsoplossing moet dan met deze (late) flexibilisering kunnen omgaan. Een statische benadering van de functionele veiligheid – bijvoorbeeld de machine in een noodgeval hard stoppen – en van de security is daarom niet meer van deze tijd.




Er moet een modulair concept komen

Concepten op basis van een holistische benadering van de veranderende automatiseringsprocessen en van de eisen aan de functionele veiligheid zijn een modern alternatief. Veiligheid wordt een apparaatoverkoepelende functie. Met deze dynamische benadering kunnen processen veilig gecontroleerd worden gebruikt zonder dat ze bij een fout elke keer meteen moeten worden onderbroken. Daartoe moet bij de planning van automatiseringsprojecten vanaf het begin rekening worden gehouden met de functionele veiligheid. Anders moet het verloop van afzonderlijke productiestappen of van een compleet proces in sommige gevallen naderhand worden veranderd. Dit voorkomt optimale oplossingen en veroorzaakt bovendien flinke kosten.


Cybercrime ontwikkelt zich verder

De uitdaging bij security is dat – anders dan bij de functionele veiligheid – security-mechanismen zich voortdurend aan de dreigingssituatie moeten aanpassen. Gaten in de security kunnen de productie met al haar functionele elementen nadelig beïnvloeden. Alleen door de combinatie van verschillende maatregelen en security-richtlijnen, die door alle betrokkenen consequent worden nageleefd, kunnen safety-toepassingen tegen bedreigingen uit de cyberwereld worden beveiligd.



Meer informatie:

Industrie 4.0 bij Pilz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten