dinsdag 31 juli 2012

Russische voorschriften inzake machineveiligheid zijn sterk in ontwikkeling


 GOST-certificaten zijn een belangrijk kwaliteitskenmerk op de Russische markt.
TR nr. 753 en GOST R-certificering: aan welke regelingen u op de Russische markt niet ontkomt.

Rusland is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste handelspartners voor de Europese en internationale industrie. Klanten die machines in Rusland exploiteren, kopen of verkopen, moeten de specifieke eisen van de regeringsverordening van de Russische Federatie TR nr. 753 kennen en weten hoe deze samenhangen met de GOST R-certificering.

GOST R-certificaat en TR-753 - de "Russische machinerichtlijn"
Het "Technisch reglement voor de veiligheid van machines en installaties" is op 15 september 2009 door de verordening TR-753 bevestigd en moet sinds september 2010 wettelijk toegepast worden. Het doel is om fundamentele gezondheids- en veiligheidseisen voor machines en industriële installaties te definiëren. Deze regelingen gelden in de eerste plaats voor ontwerpers en fabrikanten van machines. Fabrikanten moeten machines in overeenstemming met deze voorschriften ontwerpen en bouwen. Machine-exploitanten moeten er daarentegen voor zorgen dat de instructies van de fabrikanten voor een veilig gebruik van machines en apparaten opgevolgd worden.

Conformiteitsverklaringen – CE-markering op z'n Russisch
De veiligheidseisen van de TR-753 voor machines of apparaten kunnen door middel van twee verschillende conformiteitsbeoordelingsprocedures nageleefd worden:
1. door een verplichte certificering
2. door middel van een conformiteitsverklaring

Geldige certificering voorwaarde voor import
Een gedetailleerde lijst van de ruim 100 machinetypes bepaalt in deze richtlijnen voor welke machines een certificeringsprocedure verplicht is. Voor deze machines wordt door de Russische douaneautoriteiten bij de import een geldig certificaat inzake de naleving van de Technische Verordening 753 (CTR) verlangd. Industriële bedrijven zijn verplicht om de certificaten aan klanten of regeringsinspecteurs voor te leggen.
Als de technische voorschriften nageleefd en de vereiste certificeringen verkregen zijn, hebben de machines een zogenaamd keurmerk van vrij verkeer nodig, dat de conformiteit met de TR-753 en GOST R 50460-92 aangeeft.

Machineveiligheid - internationale conformiteit
GOST R zijn normen die door het nationale normalisatie-orgaan "Euro-Asian Council for Standardization, Metrology and Certification (EASC)" in het leven zijn geroepen. In dit orgaan zijn 12 landen vertegenwoordigd, waaronder Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië en Georgië. De GOST-normalisatie-organisatie past de eisen steeds meer aan ISO/IEC-normen aan en werkt zo aan een wereldwijde harmonisering. Een voorbeeld hiervan zijn GOST-normen die identiek zijn aan ISO 13849-1, ISO 12100-1/2 en EN 60204 (GOST R ISO 13849-1:2003 of GOST R ISO 12100-1/2:2007,…)

Dochteronderneming Rusland is specialistAls mondiaal bedrijf adviseert Pilz u graag over dit thema! Neem contact met ons op, wij ondersteunen uw activiteiten op nationaal en internationaal niveau met onze servicediensten.

1 opmerking: