Ondanks de positieve ontwikkelingen op gebied van veiligheid bestaat er jammer genoeg nog steeds de opvatting dat veiligheid meer geld kost dan het oplevert. In de afgelopen jaren is er zeker wel een verschuiving zichtbaar, waarbij veiligheid steeds meer wordt geaccepteerd. Dit houdt in dat er een betere bewustwording is van veiligheidsnormen. Gelukkig wordt er dan ook steeds minder aangegeven dat men géén behoefte heeft aan "al die veiligheid".
Het is ook lastig om vanuit een geheel ander paradigma te denken. Vroeger konden we overal bij, was het makkelijk om in een machine met een tang het mankement te verhelpen. Het anders doen vraagt om anders denken. En daar zit nu het probleem. Mensen willen in het algemeen niet anders denken. Wij blijven liever gewoon doorgaan met wat we altijd gedaan hebben. En daar zit nu precies de winst van de ondernemer. De ondernemer wil meestal best wel anders denken, die wil wel als er maar een plan is.
Stilstand is achteruitgang. Vasthouden aan normen van vroeger is ook achteruitgang. Maar wie neemt het voortouw om die verbetering door te voeren? Wie durft ? De omgeving bestaat uit mensen die over het algemeen niet willen veranderen en dus dit is bij voorbaat al een helden rol. In boekjes vereren we onze helden, hangen we posters op en worden ze zelfs in het klein vereeuwigd als sleutelhangers, maar wat doen we in praktijk? Onze veiligheidsheld, die man/vrouw die voor onze veiligheid strijdt op het werk wat doen we daarmee? Jammer genoeg, zullen velen het woord strijden begrijpen. Dat geeft de bevestiging....
Waarom maken wij als mens niet gewoon de verandering? Dat we van onze angst om te veranderen niet de uitdaging zoeken om dat nu eens wel te doen?
Als we samen de knop omzetten, samen veilig werken, dan wordt het werk minder gevaarlijk en daardoor wordt er energie bespaard. Een werknemer kan daardoor mogelijk neventaken aan. Het ziekteverzuim zal hierdoor naar beneden gaan. De snelheid van de productie zal verhoogd worden door een verminderd menselijk ingrijpen of wel verhoging van de automatiseringsgraad.
Veiligheid levert op deze wijze geld op, per systeem is dat natuurlijk verschillend en er zullen ook zeker systemen zijn die niet voldoende produceren en toch veilig dienen te zijn. Het vreemde is dat als we een elektrisch apparaat kopen we niet willen worden geëlektrocuteerd. Dus zelfs het handgereedschap dat we goedkoop kunnen kopen en zelden zullen gebruiken, daarvan eisen we dat het wel veilig moet zijn. Net als bij de aanschaf van een nieuwe auto. We nemen dan geen genoegen meer met 2 airbags, maar liefst zouden we de wagen vol met veiligheden hebben. En dan zeggen we als we 160 km/p.u. rijden: "ja maar in deze auto kan dat!".
En zo kan het ook met een machine. Zet er voldoende veiligheden op en men gaat er zelf de grenzen van de mogelijkheden mee opzoeken. Waar men vroeger langzamer ging om minder last te krijgen van angstgevoelens (adrenaline als gevolg van een behoefte aan hoge alertheid) kan men dan de angst inderdaad laten plaats maken voor de uitdaging.
De oplettende lezer heeft allang opgemerkt dat de opbrengsten niet in de machine zitten, die wordt alleen maar duurder, maar in de opbrengst en/of de bedieningskosten. Het is dus ook aan de investeerders, budgetbeheerders, managers en ondernemers van belang om investeringen niet los van elkaar te zien. Geld besparen op een machine door eenvoudig de laagste aanbieding te kiezen, kan wel eens een geheel verkeerde keuze zijn.
Moraal van het hele verhaal is dus: Verander!, kijk naar het totaal en verhoog de veiligheid het komt ons allen ten goede, ook financieel.
Jan Tournois
Directeur Pilz Nederland
Geen opmerkingen:
Een reactie posten