woensdag 29 maart 2017

Pilz behaalt voor het eerst een omzet van meer dan 300 miljoen euro en investeert bij de hoofdvestiging in onderzoek en ontwikkeling - "Wij geven de verandering vorm"

De bedrijfsgroep van Pilz GmbH & Co. KG is in het afgelopen boekjaar verder gegroeid: bij het automatiseringsbedrijf uit Ostfildern bij Stuttgart steeg de omzet naar 306 miljoen euro en het aantal medewerkers naar ongeveer 2.200 in nu 40 dochterondernemingen. Pilz investeert momenteel bij de hoofdvestiging in Ostfildern ongeveer zeven miljoen euro in de uitbreiding van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. Eind 2017 zal Renate Pilz, voorzitter van de directie, zich uit de bedrijfsactiviteiten terugtrekken en de leiding van het familiebedrijf volledig aan dochter Susanne Kunschert en zoon Thomas Pilz overdragen.


"De industrie zit in een transformatieproces. Netwerkvorming en digitalisering van de bedrijfsprocessen veranderen niet alleen de productie, maar ook de manier waarop wij samenwerken. Wij bevinden ons in een goede positie om deze verandering vorm te geven", zei Renate Pilz, voorzitter van de directie van Pilz GmbH & Co. KG, ook met het oog op de resultaten van het boekjaar 2016.



Pilz zag zijn omzet in het boekjaar 2016 voor het eerst tot boven 300 miljoen euro stijgen: met 6,2 procent naar 306 miljoen euro. Op de peildatum 31 december 2016 had het bedrijf in de dochterondernemingen in 40 landen wereldwijd 2.172 medewerkers (+ 6,9 procent) in dienst. De hoofdvestiging in Ostfildern telde eind 2016 1.025 medewerkers, waaronder 38 leerlingen. In 2017 zal Pilz meer arbeidsplaatsen in de bedrijfsgroep creëren, vooral op de afdelingen Customer Support en Ontwikkeling.

Investering in O&O
Met een O&O-aandeel van opnieuw 19,8 procent in de omzet in 2016 onderstreept Pilz zijn claim dat het een van de meest innovatieve bedrijven in de automatiseringstechniek is. De automatiseerder investeert momenteel bij de hoofdvestiging in Ostfildern
7 miljoen euro in de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling: na de start van de productie in het nieuwe Peter Pilz productie- en logistiek centrum verbouwt het middenstandsbedrijf de huidige productieafdeling tot een zeer modern onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden zullen ongeveer 330 ingenieurs op 7.300 m2 nieuwe technologieën en producten voor de automatisering van de toekomst ontwikkelen.

Klantgerichtheid centraal
In 2016 vergrootte Pilz zijn exportaandeel opnieuw, dit keer met 0,3 procentpunt naar 71,2 procent. Om internationaal te kunnen groeien, investeert de wereldwijd erkende "ambassadeur van de veiligheid" in de uitbreiding van zijn verkoop- en servicenetwerk: met de feestelijke opening van Pilz South East Asia in 2016 heeft Pilz het aantal dochterondernemingen naar 40 verhoogd. Tegelijkertijd intensiveert het familiebedrijf door het openen van talrijke nieuwe vestigingen in bestaande dochterondernemingen de begeleiding van klanten daar. "Digitale bedrijfsprocessen kunnen het contact met de klanten niet vervangen", aldus de voorzitter van de directie.

In 2016 behaalde Pilz ongeveer 75 procent van de omzet in Europa, ongeveer 15 procent in Azië en bijna 10 procent in Amerika. Tot de dochterondernemingen met de grootste groei in 2016 behoorden behalve de dochterondernemingen in de Aziatische landen ook die in India, Brazilië en ook in Zuid-Europa.

Robotica markt van de toekomst
Pilz biedt oplossingen voor de automatisering aan, waarbij de veiligheid kerncompetentie en bestanddeel van elke oplossing is. De veilige besturingstechniek neemt nog steeds het grootste deel van de omzet voor haar rekening. De groepen Sensoren en Aandrijftechniek leveren een steeds grotere bijdrage aan de groei.

In 2016 nam de productgroep Besturingstechniek met aandrijftechniek veruit het grootste deel van de omzet (66 procent) van Pilz voor zijn rekening, maar inmiddels leveren ook de groepen Sensoren (15 procent) en Services (13 procent) elk met dubbele cijfers een belangrijke bijdrage aan de omzet. Het serviceaanbod met advies, engineering en training is bij Pilz al jarenlang een stabiele groeifactor. Van groot belang voor de verdere ontwikkeling is daarbij de veilige robotica: het toenemende gebruik van robots in de industrie hangt steeds vaker samen met een zo nauw mogelijke samenwerking tussen mens en machine. Pilz is hier in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een expert op het gebied van veiligheid en ondersteunt bijvoorbeeld toonaangevende Duitse autofabrikanten bij de realisatie van mens-robot-samenwerkingen.

Pilz bewust en succesvol bezig met generatiewisseling
Eind 2017 zal Renate Pilz, voorzitter van de directie, stoppen met haar actieve rol in de directie en Pilz aan haar dochter Susanne Kunschert en haar zoon Thomas Pilz overdragen. Renate Pilz zal de divisie "Markt", waarvoor ze nog tot eind 2017 verantwoordelijk is, in 2018 aan haar dochter Susanne Kunschert overdragen.

Eind 2017 zal Renate Pilz, voorzitter van de directie, zich uit de bedrijfsactiviteiten terugtrekken en de leiding van het familiebedrijf volledig aan dochter Susanne Kunschert en zoon Thomas Pilz overdragen.
"De leiding van het familiebedrijf zal in de toekomst volledig in handen van mijn kinderen komen: zij zullen het bedrijf op basis van onze bedrijfswaarden en strategie op een goede en beproefde manier verder leiden", legt Renate Pilz uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten