maandag 27 januari 2014

Pilz introduceert lespakket bij REMO- ROC in Rijssen

De huidige tijd vraagt om een continue ontwikkeling en uitbreiding op onderwijsgebied. Het bedrijfsleven uit Twente heeft het initiatief opgepakt om samen met het ROC van Twente praktijkgericht opleidingsconcept te ontwikkelen.

REMO West-Twente staat voor Regionale Elektro en Metaal Opleidingen West-Twente en is gevestigd in Rijssen. Ze zijn een vereniging van verschillende bedrijven uit de omgeving Rijssen die jonge mensen willen opleiden in één van de beroepen in de metaal, mechatronica, elektrotechniek of installatietechniek. REMO, het ROC en een aantal bedrijven uit Twente hebben hard gewerkt om een opleidinginstituut in het leven te roepen. Vanuit de bedrijven is er vraag naar werknemers en studenten die breed en goed inzetbaar zijn. REMO en het ROC hebben met de huidige opleidingen bewezen dat het concept voldoet aan de eisen van het bedrijfsleven.


Op niveau 2, 3 en 4 kunnen leerlingen de praktijkopdrachten bij REMO doen. In totaal zijn er ca. 140 leerlingen op deze wijze actief waarvan zo’n 60 leerlingen in de Mechatronica.
In het praktijkcentrum komt men in aanraking met verschillende machines en materialen. Hoe je met die machines moet omgaan en het bewerken en verwerken van de materialen leer je bij REMO. Zo ontwikkelt men inzicht in de mogelijkheden en grenzen op het gebied van een van de technische beroepen. De persoonlijke ontwikkeling van de leerling neemt daarbij een belangrijke plaats in. De opleiding biedt een overzicht van de vele aspecten van leren en werken. ′ Leren door doen′ staat bij hen centraal.

Bedrijfsleven en toepassing componenten
Bedrijven hebben de mogelijkheid om hun producten in de applicatie te integreren. Zo is ook Pilz vertegenwoordigd met haar veiligheidsrelais (PNOZMulti). Leerlingen leren om te gaan met het thema machineveiligheid, bijvoorbeeld de richtlijnen maar ook het programmeren c.q. configureren van een veiligheidsrelais. Ook heeft REMO-ROC een lespakket van Pilz aangeschaft. Dit lespakket bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte. Met de theorie leert men gevaren te herkennen aan machines, risico’s in te schatten en vast te stellen. Ook de machinerichtlijn en het proces tot CE markering is hierin meegnomen. Ook  de architecturen en de diverse veiligheidsniveau worden behandeld. De opgedane theoretische kennis kan men dan direct in de praktijk toe passen. 

Pilz lespakket
Pilz is van mening dat machineveiligheid vaak onvoldoende wordt onderwezen op scholen in het MBO en HBO. Daarom heeft Pilz een lesppakket ontwikkeld zodat men in een jong stadium al bekend raakt met gevaarlijke machines en onveilige situaties.
De leerlingen kunnen maximaal 6 jaar het traject bij REMO-ROC doorlopen. Vaak gaat zo’n traject gepaard met een functie in een bedrijf. Deze stelt de uren beschikbaar zodat hun personeel direct on the job wordt opgeleid tot het gewenste competentieniveau. Ook heeft REMO zelf leerlingen in dienst en zet deze uit bij bedrijfsleven. In feite is REMO dan werkgever. Zij ontzorgen hiermee het bedrijfsleven.

Ook de online lesmodule het toepassen van lichtschermen is gefaciliteerd aan de vereniging. Hierin leert men welk type lichtschermen toe te passen en met welke factoren er rekening dient te houden van het plaatsen van lichtschermen.

Meer info: www.pilz.nl, T. 0347 320 477.
werkenbijpilz.nl



Lespakket Machineveiligheid

Het lespakket Machineveiligheid bevat de volgende onderdelen:

1. Voorbeelden van gevaarlijke situaties, bewustwording;
2. Machineveiligheid: richtlijnen en normen?
3. Veiligheidscomponenten;
4. Risico’s herkennen, aanpakken en documenteren;
5. Componenten en categorieën;
6. Veiligheidsrelais, uitbreiden en sensoren;
7. Praktijk gedeelte.

De lessen zijn digitaal te verkrijgen bij Pilz Nederland. Heeft u interesse? 

j.tebrake@pilz.nl


U kunt uw aanvraag ook telefonisch doen door te bellen naar 0347-320477.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten