donderdag 30 juni 2016

Wetgeving en normen in Australië

Wereldwijde veiligheid voor machines en installaties. Voorschriften en procesregels met wettelijke relevantie.

In Australië vallen het ontwerp en de toepassing van veiligheidswetten onder de verantwoordelijkheid van de staten en territoria. De afzonderlijke wetten inzake de industriële veiligheid en de daaraan gestelde eisen zijn echter zeer uniform vormgegeven. De huidige wetgeving is gebaseerd op de “Work Health and Safety Act”. Daarin zijn de plichten en zorgvuldigheidsverplichtingen van personen met verschillende verantwoordelijkheden vastgelegd. Onder de OHS-wetgeving op staatsniveau vallen talloze voorschriften en procesregels voor de diverse veiligheidssectoren.

Procesregels als maatstaf voor de rechtspraak

De procesregels zijn doorgaans niet-bindend. In het huidige rechtssysteem worden deze echter dikwijls gebruikt als maatstaf voor de beoordeling van de maatregelen met betrekking tot de veilige inrichting van de werkplek. Derhalve kan niet-naleving ernstige gevolgen hebben.


Wettelijk bindende normen?

In voorschriften wordt ook dikwijls verwezen naar “Standard Australia”, door een onafhankelijke organisatie ontworpen Australische normen. De Australische normen zijn echter op enkele belangrijke uitzonderingen na niet wettelijk bindend. Ook deze worden vaak door rechtbanken gebruikt om te beoordelen of er afdoende maatregelen zijn getroffen voor de beperking van risico's.


De meest relevante norm

Een van de belangrijkste normen voor de machineveiligheid in Australië is AS4024.1. De inachtneming ervan is weliswaar niet voorgeschreven, maar het vormt een uitstekend verdedigingsmiddel in geval van klachten wegens veronachtzaming van de zorgvuldigheidsverplichting. Anderzijds kan de niet-inachtneming belangrijke wettelijke gevolgen hebben.


Veel Australische normen zijn gebaseerd op internationale normen

Standards Australia streeft de officiële politiek na om in het belang van een internationale afstemming zoveel mogelijk internationale normen (ISO of IEC) over te nemen. Daarentegen stemmen Amerikaanse normen (ANSI-normen) zelden overeen met Australische, ISO- of EN-normen en spelen deze in Australië een weinig belangrijke rol.


Meer informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten