dinsdag 9 april 2013

Lock Out Tag Out in Europa

LOTO-programma's worden steeds belangrijker - vooral in Europa. Wij adviseren u.
Het gebruik van Lock Out Tag Out-programma's (herinschakelblokkering/markering, LOTO) is in Europa sterk in opmars en wordt niet meer als een puur Amerikaanse veiligheidsoplossing gezien. Aan het groeiende aantal bedrijven in Europa dat bepaalde LOTO-procedures ontwikkelt, is te zien dat de industrie neigt tot het volgen van ‘best practice’-voorbeelden.

Europese en mondiale eisen aan LOTO

Weliswaar stelt de Europese wetgeving een LOTO-programma op de werkplek niet verplicht, maar een LOTO-procedure lijkt in veel gevallen de meest zinvolle oplossing te zijn:
  • volgens de machine- en apparaatrichtlijnen moet een machine zijn uitgerust met voorzieningen die de energietoevoer naar haar verbreken en een blokkering activeren waarmee het opnieuw inschakelen wordt voorkomen.
     
  • De nationale wetgeving in diverse Europese landen verlangt van werkgevers dat ze een veilig werksysteem opstellen voor mensen die onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Ook moet het mogelijk zijn om de energietoevoer naar de installatie te verbreken.
     
  • De meeste Europese landen verlangen dat er maatregelen worden getroffen die het opnieuw inschakelen van de installatie voorkomen, maar schrijven in hun wetgeving niet uitdrukkelijk de toepassing van LOTO-procedures voor.
Veel van de nationale arbo-instanties pleiten uitdrukkelijk voor de toepassing van Lock Out Tag Out-procedures vanwege de eenvoud en effectiviteit ervan. Het belangrijkste element van het programma, machines uitrusten met herstartblokkeringen, is heel gebruikelijk in Europese bedrijven. Deze bedrijven streven in toenemende mate naar het realiseren van een LOTO-programma dat het veilig onder controle houden van energiebronnen altijd garandeert als er onderhoudswerkzaamheden aan installaties worden uitgevoerd.

Wereldwijd team van veiligheidsexperts

Het wereldwijde team van Pilz veiligheidsexperts kan u ondersteunen bij de beoordeling van uw bestaande LOTO-programma, zodat wordt gegarandeerd dat het uw medewerkers voldoende beschermt.

Meer informatie:Lock Out Tag Out-programma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten