woensdag 13 mei 2015

Stap voor stap naar een veilige machine (2)

Deel 2 van de serie: veiligheidsdesign en selecteren van de veiligheidscomponenten.
In onze serie 'Stap voor stap naar een veilige machine' stellen wij de afzonderlijke maatregelen op weg naar de CE-markering één voor één aan u voor. Na de thema's risicobeoordeling en veiligheidsconcept in het eerste deel vindt u hier nu alle wetenswaardigheden over het veiligheidsdesign en het selecteren van de veiligheidscomponenten.
 

Stap 3: veiligheidsdesign en selecteren van de componenten

Het doel van het veiligheidsdesign is om door een gedetailleerde uitwerking van de vereiste veiligheidsmaatregelen de gevaarlijke plaatsen te reduceren of te elimineren. Dit geldt voor het herbouwen en ook voor het uitbreiden of ombouwen van machines. Concreet gaat het om het design van mechanica, elektrotechniek, elektronica, software- en besturingssystemen en het selecteren van de componenten.


Stap 4: selecteren van de juiste veiligheidscomponenten

Om de juiste componenten te kunnen selecteren, moet het te behalen Performance Level (PLr) of Safety Integrity Level (SIL) volgens EN ISO 13849-1 / EN IEC 62061 bepaald en geverifieerd worden. Bepaalde berekeningstools bieden ondersteuning bij deze omslachtige procedure. Op basis van veiligheidsrelevante karakteristieken van de componenten valideert bijvoorbeeld de Safety Calculator PAScal van Pilz de daadwerkelijk bereikte waarden inclusief de vereiste of verlangde richtwaarden van PLr of SIL. Bij de softwaregebaseerde tools wordt u door de stappen van de validering van veiligheidsfuncties geleid.
Wordt vervolgd… Kom in deel 3 alles te weten over de thema's systeemintegratie en nabeschouwing.

Meer informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten