dinsdag 19 mei 2015

Standaardisatie van Safety Integrity Level (SIL) en Performance Level (PL)

De toepassingsmogelijkheden voor de diverse klassen elektrogevoelige beveiligingsapparatuur (ESPE) zijn tot dusverre onnauwkeurig als het gaat om het veiligheidsintegriteitsniveau (Safety Integrity Level; SIL - in overeenstemming met NEN-EN-IEC 62061) en het prestatieniveau (Performance Level; PL - in overeenstemming met ISO 13849-1). NEN-EN-IEC 61496-1 is inmiddels zodanig herzien dat het voor het eerst mogelijk is om typeklassen toe te wijzen aan het corresponderende SIL en PL. Deze wijziging is op 10 mei 2015 wettelijk bindend geworden.

Wat is nieuw?
De norm  NEN-EN-IEC 61496-1 “Machineveiligheid - Aanrakingsvrije elektrische beveiligingsinrichtingen - Deel 1: Algemene eisen en beproevingen” laat een duidelijk verband zien tussen ESPE-typeklassen en het SIL of PL level.


Dit verband is als volgt gedefinieerd:

Na de wijziging mogen lichtschermen van type 2 alleen worden gebruikt in toepassingen met prestatieniveau c. Apparaten van type 3 zijn ingedeeld bij prestatieniveau d en apparaten van type 4 kunnen gebruikt blijven worden op prestatieniveau e. Als de risicobeoordeling voor een machine resulteert in een veiligheidsfunctie met prestatieniveau d zou een ESPE van type 3 nodig zijn. Aangezien echter deel 2 van de normenreeks 61496 voor lichtschermbewakers, lichtgordijnen en lichtschermen alleen type 2 en 4 definieert, wordt in dit specifieke geval type 4 gebruikt.

PSENopt-lichtschermen van Pilz
Als het productieproces actieve interventie vereist, bieden de lichtschermbewakers uit de PSENopt-productenreeks optimale bescherming voor fabriek en machine. Afhankelijk van wat nodig is bieden de PSENopt-lichtschermbewakers vinger, hand- en lichaamsbescherming in overeenstemming met NEN-EN-IEC 61496-1/-2, en zijn geschikt voor alle toepassingen van type 2 en type 4. Een omvangrijk assortiment accessoires en lichtschermen met extra functionaliteiten zoals muting, blanking of cascadering ondersteunen het flexibele gebruik bij elke machine.

Wij bieden voor elke toepassing de bijpassende optische veiligheidssensor PSENopt:

Bestel lichtschermen nu eenvoudig en snel in onze E-Shop!

Klik hier voor meer informatie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten