maandag 1 december 2014

BMW kiest voor veiligheid met PROFINET

Autofabrikant BMW gaat wereldwijd PROFINET inzetten voor veiligheidsbesturingen in haar productiefaciliteiten. Daarvoor gebruikt BMW het gedecentraliseerde I/O-systeem PSSuniversal van Pilz. Hiervoor is in nauwe samenwerking met BMW een nieuwe kopmodule met Profinet-aansluiting ontwikkeld. De keuze voor deze besturingsoplossing is op technische en economisch gronden tot stand gekomen. De eerste projecten met het gedecentraliseerde I/O systeem met Profinet vinden plaats in de vestigingen van BMW in Regensburg, München en Leipzig. 

Doordat het nieuwe decentrale IO-systeem beschikt over een standaard Profinet-aansluiting kan deze module naadloos in reeds bestaande of nieuwe applicaties worden geïntegreerd. ‘De waarde van open besturingssystemen is wat ons betreft niet primair de bescherming van eerdere investeringen. Nog veel belangrijker vinden wij dat gebruikers kunnen kiezen voor de beste oplossing voor hun project.’ zegt Albrecht Feucht (Key Accountmanager Automotive bij Pilz Duitsland).

Open systemen voor meer concurrentie
De Duitse autofabrikanten hebben binnen de AIDA (Automatiseringsinitiatief van Duitse Automobielfabrikanten) zelf voor Profinet als communicatieprotocol gekozen. De AIDA wil echter ook dat er concurrentie is tussen aanbieders. Na een uitgebreid markt- en productonderzoek heeft BMW uiteindelijk voor het nieuwe decentrale IO-systeem gekozen.  Doorslaggevend waren naast openheid van Profinet, de economische voordelen van het systeem, de prijs en de combinatiemogelijkheden van standaard en veilige besturingtaken.
Twee jaar intensieve samenwerking en continue afstemming met BMW heeft geresulteerd in  een gebruikersvriendelijk systeem dat voldoet aan alle eisen.

Eenvoudig gebruik

Onderscheidend vermogen van het nieuwe decentrale IO-systeem is het geïntegreerde veiligheidsprincipe. Uitsluitend de kopmodule van het besturingssysteem vertegenwoordigt de veiligheidsgerelateerde deelnemers op het netwerk. Daardoor hoeft de gebruiker de instellingen alleen bij het centrale deel nog in te voeren. De omslachtige instelling van subadressen is hierbij niet nodig. Op deze wijze worden de adressen van de Profinetmaster optimaal benut. De concentratie van de veiligheidstechniek in de kopmodule leidt niet alleen tot een vermindering in de administratieve werkzaamheden voor het toewijzen van adressen,  maar drukt ook de kosten van de hardware.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten