donderdag 17 oktober 2013

Veiligheidsmaatregelen voor machines correct omzetten

In de norm EN ISO 13849-2 wordt als uitbreiding van de norm EN ISO 13849-1 het onderwerp 'Validering' beschreven.

Eén van de stappen voor een veilige machine is de validering. Onder validering wordt een geëvalueerde controle inclusief analyse en test van bijv. de veiligheidsfuncties en categorieën van onderdelen van besturingen met een veiligheidsfunctie verstaan. De validering is essentieel voor het bewijs dat een machine veilig is.


Machineveiligheid en validering
Dit vormt het onderwerp van de norm EN ISO 13849-2:2013-02 (Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingen met een veiligheidsfunctie - Deel 2: Validering (ISO 13849-2:2012)). Deze norm is begin 2013 als nieuw herziene, geharmoniseerde norm verschenen en vormt de centrale norm voor het ontwerp van veiligheidsrelevante structuren op het gebied van machineveiligheid. Wat betreft de inhoud vormt deze norm een aanvulling op de norm EN ISO 13849-1:2008-12 (Veiligheid van machines - Onderdelen van besturingen met een veiligheidsfunctie - Deel 1: Algemene ontwerpbeginselen (ISO 13849-1:2006)), waarin naast elektrische en (programmeerbare) elektronische systemen ook andere besturingstechnologieën zoals de fluidtechniek worden behandeld.

Veiligheidsmaatregelen voor machines correct omgezet?

Aan de vordering van de internationale normen inzake de validering van veiligheidssystemen - onafhankelijk van de functionele vormgeving – dient beslist gevolg te worden gegeven. Het dienstverleningsspectrum van Pilz omvat alle stappen rondom de levenscyclus van de machine – altijd met inachtneming van de actuele normen.
Wilt u zich laten adviseren? Wij ondersteunen u graag bij alle vragen rondom internationale aspecten inzake de veiligheid van machines en installaties.

Meer informatie:
Machineveiligheid door validering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten