donderdag 10 oktober 2013

Doosopzetmachines - Planomagazijn problematiek

Bij doosopzetmachines horen magazijnen en bij de magazijnen horen plano's. Is het magazijn gevuld is er geen probleem, de operator kan immers niet bij het opzetmechanisme komen. Is het magazijn leeg dan ontstaat er een risico. De operator moet de plano's in het magazijn plaatsen. Het zou dus voor kunnen komen dat de hand voor plano wordt aangezien en de operator wordt geraakt door het mechanisme.

De norm voor de EN 415-3 specifiek voor verpakkingsmachines geeft dit aan als gevaar en komt in artikel 5.4.1 met een oplossing. Deze oplossing luidt:
  • Alle bewegende delen van het magazijn dienen dusdanig te zijn ontworpen dat er niet bekneld kan worden (maatvoering volgens EN 349, vingerveiligheid minimaal 25 mm)
  • Bewegingskrachten niet groter dan 150N
  • Bij verschillende maten magazijn dient er een instelbare afscherming aanwezig te zijn die voorkomt dat er ruimte overblijft wanneer op een kleiner formaat plano's wordt overgegaan (dit kan door de combinatie met de detectie van de plano's worden opgelost (afhankelijk van de oplossing)
De laatste maatregel is ook gelijk de lastigste, het gaat erom dat de plano's worden gedetecteerd zodat het magazijn altijd gesloten blijft. De optie die gegeven wordt is die van een 'lichtscherm.' Wanneer dat gebruikt wordt, dus straal is onderbroken dan is de situatie veiligheidstechnisch niet juist opgelost. Bij het onderbreken hoort er juist naar een veilige situatie te worden toegegaan. Maar hoe dan wel?
Een mogelijke oplossing is: voorzie het hele magazijn van een beweegbare afscherming. Deze schakelt het mechanisme uit. De meest eenvoudige oplossing.
Wilt u het mechanisme laten doorwerken? Dan zult u het moeten zoeken in een intelligente oplossing:
  • Voorzie in een tweetal schakelaars (gedwongen) aan beide kanten van de plano's. Deze dienen ter bewaking van de gevaarlijke zone. Deze schakelaars moeten altijd bekrachtigd zijn. Valt er een weg dan valt de installatie stil.
  • Het is ook mogelijk om deze oplossingen te combineren. Een beweegbare afscherming in combinatie met schakelaars bij de plano's biedt vooral bij hele snelle mechanieken uitkomst.
Uiteraard moeten beide systemen bewaakt worden door een veiligheidssysteem met het juiste betrouwbaarheidsniveau. Dit zijn mogelijke oplossingen, uiteraard is elke situatie uniek en moet apart beoordeeld worden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten