dinsdag 2 juli 2013

Beleef veiligheid en onveiligheid in de Pilz Academy!

De Pilz Academy, hét opleidingsinstituut voor machineveiligheid, verzorgt al jarenlang praktijkgerichte trainingen.

Eind april jl. is Pilz verhuisd naar een gloednieuw, modern pand. Het trainingscentrum heeft in het nieuwe pand de beschikking gekregen over ruime trainingszalen met moderne faciliteiten zoals een Smartboard (digitaal bord). 

De Pilz Academy is op dit moment druk bezig met de voorbereiding, toepassing en ontwikkeling van nieuwe moderne trainingsfaciliteiten, digitale technieken en nieuwe trainingsmethodieken. Het doel hiervan is om kennis op het gebied van machineveiligheid afwisselender, effectiever en meer praktijkgericht over te brengen. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat leren hiermee leuker wordt. Leren bij Pilz wordt namelijk een beleving!

In de loop van 2013 gaat het Pilz trainingscentrum gebruik maken van een:
·         Werkende machine
·         Experience Center (4D beleving)
·         3D room

Werkende machine - Beleef veiligheid en onveiligheid in de praktijk
Het Pilz trainingscentrum heeft in het nieuwe pand de beschikking gekregen over een werkende machine (plant robot). Deze machine zal voor verschillende trainingen ingezet kunnen worden en biedt de mogelijkheid om in praktijk op een werkende machine bijvoorbeeld een risicobeoordeling uit te voeren. Praktijkgerichter kan het niet!

Experience Center - Beleef onveiligheid in een veilige omgeving
Op dit moment wordt er druk gewerkt aan het ontwerp en de bouw van het 'Experience Center'. In het Experience Center kan machineonveiligheid worden beleefd in een veilige omgeving. Door 4D beleving (beeld met diepte (stereoscopie), geluid en gevoel) wordt het effect van onveiligheid op mensen getoond en ten gevolge hiervan de afname van productiekwaliteit en kwantiteit. Door deze belevingen wordt concreet getoond dat machineveiligheid belangrijk is voor het welzijn van machine bedienend personeel en dat veiligheid geen geld kost maar juist geld bespaart.

3D Room - Beleef veiligheid en onveiligheid in 3D
De '3D room' is een 3D bioscoop van het trainingscentrum waarin simulaties en praktijksituaties driedimensionaal worden getoond. 3D betekent dat, door het opzetten van een speciale bril bij het kijken naar de film, de deelnemers diepte zien waardoor de situaties in de getoonde films extra duidelijk in beeld gebracht en beleefd kunnen worden.

Er zullen in de toekomst twee soorten 3D films getoond worden:
·         Virtuele simulaties
·         Praktijksituaties


Virtuele simulaties
Pilz zal in trainingen gebruik gaan maken van gerenderde 3D films (fotorealistische computeranimaties). Het voordeel hiervan is dat elke praktijksituatie op het gebied van onveiligheid in machine omgevingen, gesimuleerd kan worden. Onveilige situaties en de gevolgen hiervan (ongelukken) kunnen hierdoor duidelijk in beeld worden gebracht. Door de manier waarop dit door deelnemers beleefd wordt (3D), zal de lesstof beter en duidelijker overbracht kunnen worden en kan het geleerde beter vertaald worden naar de eigen praktijk. Hierdoor wordt het rendement van de trainingen hoger.

Praktijksituaties
Pilz heeft de beschikking over een 3D camera (stereoscopisch) waarmee opnamen van echte machines/machineparken met diepte kunnen worden gemaakt en worden getoond in de 3D room. Hiermee kunnen praktijksituaties extra duidelijk gevisualiseerd en beleefd worden wat het leereffect vergroot. Deze mogelijkheid is voor bedrijven die een groep eigen medewerkers willen trainen ook interessant omdat op deze manier de eigen machineomgeving als leersituatie gebruikt kan worden.
In de loop van 2013 zal er steeds meer 3D content gecreëerd worden en zullen 3D sessies steeds meer geïntegreerd worden in verschillende trainingen van Pilz.


Toekomst
In de toekomst zal de 3D room verder uitgebreid worden met een extra beleving. Het is de bedoeling om aan de 3D beleving 'gevoel' toe te voegen. Bij gevoel kan gedacht wordt aan bijvoorbeeld beweging van de stoel waarin de deelnemer zit, wind en vloeistof.  Beweging of andere invloeden passen in de scene van de film die op dat moment getoond wordt en geven een extra beleving aan leersituaties.
Ook technieken als Virtual Reality en Augmented Reality zullen in de toekomst gebruikt gaan worden in trainingssessies. Met deze technieken kan een virtuele machine in een virtuele of echte ruimte (trainingslokaal) worden geprojecteerd. Deelnemers aan de training kunnen om deze virtuele machine heen lopen en hierdoor kan groepsgewijs door de trainer zaken inzichtelijk worden gemaakt.


De Pilz Academy is dus volop in beweging. Met de genoemde nieuwe ontwikkelingen op het gebied van trainingsfaciliteiten, digitale technieken en trainingsmethodieken is en blijft de Pilz Academy vooruitstrevend als opleidingsinstituut voor machineveiligheid.

Als u meer wilt weten over onze opleidingen of onze nieuwe trainings-faciliteiten/methodieken, neemt u dan contact met ons via 0347 320 477 of info@pilz.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten