donderdag 8 juni 2017

Veiligheidslaserscanner PSENscan van Pilz breidt automatiseringsportfolio uit - in serie productiever in 2D

De nieuwe veiligheidslaserscanner PSENscan van Pilz zorgt voor de veilige bewaking van maar liefst drie gescheiden zones tegelijk en verhoogt zo de productiviteit van installaties aanzienlijk. Er kunnen maar liefst vier veiligheidslaserscanners volgens het master-slave-principe in serie worden geschakeld, waardoor er veel minder bekabelings- en instelwerk is. Dankzij het vrij configureren van de waarschuwings- en beveiligingsvelden alsmede de aanpassing aan bestaande bouwkundige omstandigheden kan PSENscan eenvoudig in de meest uiteenlopende toepassingen worden geïntegreerd.

Pilz breidt met de nieuwe productgroep flexibel configureerbare veiligheidslaserscanners zijn automatiseringsportfolio uit: het toepassingsspectrum varieert van een stationaire ruimtebewaking en bestuurderloze transportsystemen tot mens-robot-samenwerking (MRS). In combinatie met de configureerbare kleine besturingen PNOZmulti of de besturingen van het automatiseringssysteem PSS 4000 van Pilz ontstaat een economische totaaloplossing uit één hand.Minimale kosten voor maximale veiligheid
De veiligheidslaserscanner biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een grote openingshoek van 275°: toepassingen waarin meerdere aan elkaar grenzende zijden van een machine of van een bestuurderloos transportsysteem moeten worden bewaakt, kunnen zo in vergelijking met een 180°-scanner met minder apparaten worden gerealiseerd. Dit vermindert de investeringskosten en verhoogt de rentabiliteit van de toepassing.
PSENscan is daarbij flexibel inzetbaar in verschillende situaties, omdat er verschillende zoneconfiguraties kunnen worden opgeslagen. Zo kunnen bijvoorbeeld voor het instelbedrijf en de productie veiligheids- en waarschuwingszones met een verschillende grootte worden gedefinieerd of de zones kunnen worden aangepast aan het werkstuk dat op dat moment wordt bewerkt. De flexibele en eenvoudig realiseerbare aanpassing aan de meest uiteenlopende bestaande bouwkundige omstandigheden bespaart tijd en moeite in het instelbedrijf.

Scanners voor meer performance
Er kunnen maar liefst drie gescheiden zones tegelijkertijd bewaakt en tot wel 70 omschakelbare configuraties ingesteld worden. Zo wordt de toepassing productiever. Verder vermindert de serieschakeling – maar liefst vier scanners zijn mogelijk – volgens het master-slave-principe het bekabelings- en instelwerk aanzienlijk.
Bovendien kunnen met een beveiligingsveldbereik van 3 tot 5,5 meter voor de veiligheidszone zelfs grote oppervlaktes met slechts één apparaat worden gedekt. Dankzij de waarschuwingszone van maar liefst 20 meter kan bovendien een persoon op tijd, bijvoorbeeld door een akoestisch signaal, worden gewaarschuwd of kan een reactie van de machine, bijvoorbeeld een verlangzaming, worden geactiveerd. Dit beschermt de toepassing tegen stilstand en verhoogt daarmee tegelijkertijd de veiligheid en de productiviteit.

Veilige laserautomatisering flexibel vormgeven
Voor het configureren van PSENscan wordt de softwaretool PSENscan Configurator gebruikt. PSENscan wordt hiertoe via de Ethernet-poort met de configuratiecomputer verbonden. Met de softwaretool kunnen vervolgens veiligheids- en waarschuwingszones flexibel ingesteld en alle overige instellingen flexibel geconfigureerd worden. Met een teach-in-modus detecteert de veiligheidslaserscanner vaste obstakels in zijn omgeving, die vervolgens vanaf het begin uit de bewakingszones kunnen worden weggelaten. Dit vereenvoudigt het instellen en verkort zo de inbedrijfstellingstijd.
Aangezien de complete configuratie op een vervangbare geheugenmodule kan worden opgeslagen, kan de nieuwe scanner bij een vervanging van het apparaat eenvoudig worden uitgerust met de bestaande geheugenmodule. Opnieuw configureren is daarom niet nodig.

Gevoelig maar stofbestendig
De veiligheidslaserscanner PSENscan voldoet aan de beschermingsklasse IP65 en de hele opbouw van het apparaat is zodanig geoptimaliseerd dat door stofdeeltjes veroorzaakte fouten herkend en dus voorkomen worden. Op het geïntegreerde display van het apparaat verschijnt statusinformatie of worden foutmeldingen, zoals het reinigingsverzoek, weergegeven. Wanneer er zich personen of objecten in de waarschuwings- of veiligheidszone bevinden, wordt dit met een melding met een gekleurde achtergrond zodanig op het display weergegeven dat dit ook vanaf een grotere afstand goed zichtbaar is. Zo zorgt PSENscan voor een hoge beschikbaarheid.

Meer informatie over het product vindt u op www.pilz.com/de-DE/eshop/00106002197131/PSENscan-Safety-Laser-Scanner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten