donderdag 1 januari 2009

Arbocatalogus, een handig startpunt!

De laatste tijd zijn diverse arbocatalogi beschikbaar gekomen, waarin u kunt lezen wat de belangrijkste arbeidsrisico's in uw betreffende branche zijn. Er moeten er echter nog veel geschreven worden en de diverse brancheverenigingen zullen de komende periode druk zijn om hun arbocatalogi voor januari 2010 gereed te hebben.

Kort en bondig
Het eerste gedeelte geeft een algemene uitleg geeft over arbobeleid en de handhaving. Wat handig is, is dat de belangrijkste arbeidsrisico's per branche worden benoemd. Per arbeidsrisico worden kort de problemen besproken en referenties gegeven naar informatiebronnen. Deze informatiebronnen kunnen websites, arbo-informatiebladen (AI-bladen), normen of andere publicaties zijn.

Verwacht dan ook geen wonderen van arbocatalogi. U vindt in een arbocatalogus niet alle oplossingen voor de gevaren binnen uw bedrijf. Maar zie de arbocatalogus als een handig startpunt. Met de beschikbare kennis en informatiebronnen zal er toch eerst een grondige risicoinventarisatie en -evaluatie (RIE) opgesteld moeten worden, om vervolgens de arbeidsrisico's te kunnen reduceren.

Doel en achtergrond arbocatalogi
Werkgevers en werknemers hebben in de in 2007 hernieuwde Arbowet meer ruimte en verantwoordelijkheid gekregen om zelf invulling te geven aan de wijze waarop ze binnen de eigen branche aan de wet voldoen. Dit heeft als voordeel dat in ondernemingen arbobeleid kan worden gevoerd dat rekening houdt met de specifieke kenmerken van hun sector.

De overheid zorgt via de Arbowet voor een helder wettelijk kader (doelvoorschriften) met zo min mogelijk regels en zo weinig mogelijk administratieve lasten. Werkgevers en werknemers maken samen afspraken over de wijze waarop zij aan de door de overheid gestelde voorschriften kunnen voldoen. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in zogenoemde arbocatalogi. (www.arbonieuwestijl.nl)

Hierin staan de verschillende methoden en oplossingen beschreven die werkgevers en werknemers samen hebben afgesproken om aan de doelvoorschriften die de overheid stelt te voldoen. Bijvoorbeeld met beschrijvingen van technieken en methoden, goede praktijken, normen en praktische handleidingen. De verantwoordelijkheid voor de arbocatalogi ligt dus volledig bij werkgevers en werknemers of hun brancheorganisaties. (bron: Arbeidsinspectie)

Tip! Nuttige websites
http://www.arbonieuwestijl.nl
http://www.arboportaal.nl/content/szw-goedgekeurde-arbocatalogi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten