woensdag 19 april 2017

Pilz drive biedt uitkomst bij retrofitten kantbanken door MorrisSolutions

Wanneer de mechanica nog uitstekend is maar de besturing te wensen over laat.

De componenten en systemen van Pilz worden in de meest uiteenlopende toepassingen ingezet. Pilz komt dan ook in contact met véél bedrijven die allemaal hun eigen wensen en vragen hebben. Maar ook hun eigen verhaal. Het jonge bedrijf Morris Solutions bijvoorbeeld, richt zich puur op het retrofitten van kantbanken. Naast het retrofitten van hydraulische kantbanken is dit jaar ook gestart met de elektrische varianten. Hierbij is gekozen voor de motorregelaars van Pilz omdat deze eenvoudig te combineren zijn met álle typen motoren en feedbackmogelijkheden. Morris is bijzonder enthousiast over het product alsook over de samenwerking met Pilz; “Door dit bedrijf weet ik zéker dat de machines goed en veilig werken én gezien de naam en reputatie weten mijn klanten dat ook.”



Het bedrijf Morris Solutions is gevestigd in het Friese Joure en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het retrofitten van kantbanken. Een gat in de markt omdat veel oudere kantbanken mechanisch gezien vaak nog volledig voldoen aan alle eisen, maar op het vlak van de besturing niet meer mee kunnen. De besturing is verouderd, heeft minder mogelijkheden dan de nieuwe generatie en bovendien zijn in veel gevallen bepaalde onderdelen inmiddels niet meer leverbaar. Deze factoren leveren een onnodig hoog risico voor de continuïteit van het productieproces en vormen voor veel bedrijven een reden om een nieuwe kantbank aan te schaffen.

Retrofitten
In een tijd van crisis is het aanschaffen van een dure machine echter niet voor ieder bedrijf weggelegd. Retrofitten is dus een prima oplossing om nog jaren gebruik te kunnen maken van een bestaande kantbank zonder daarbij extreem hoge kosten te moeten maken. Dat is precies wat Morris Solutions biedt. Het bedrijf werkt uitsluitend bij de klant op locatie en garandeert daarbij dat de machine binnen een week weer wordt opgeleverd. Maandag beginnen, voor het weekend gereed.

Vanaf het begin richt het bedrijf zich hoofdzakelijk op het retrofitten van hydraulische kantbanken waarbij het besturingstechnische deel centraal staat. Voor alle veiligheidsfuncties maakt het bedrijf gebruik van het besturingssysteem PNOZmulti van Pilz waarmee onder meer de positie en snelheid van de bewegende delen worden gemonitord. Een tijd geleden ben ik in contact gekomen met Pilz omdat ik – als eerste in de wereld – ben begonnen met het retrofitten van elektrische kantbanken op basis van katroltechniek. Hierbij had ik een aantal specifieke vragen die te maken hadden met veiligheid en motion. Vanwege de goede ervaringen met de PNOZmulti én omdat ik weet welke naam Pilz heeft opgebouwd op het vlak van veiligheid, ben ik met hen in gesprek gegaan.”

Motorregelaar
Ook in het geval van de elektrische kantbanken, vormt het besturingsgedeelte het hart van de retrofit waardoor de machine meer functionaliteit krijgt. Wat Morris betreft is het niet rendabel om de twee draaistroommotoren met bijbehorende reductiekasten van een kantbank te vervangen; daarvoor zijn de kosten eenvoudig te hoog. Wat de frequentieregelaars betreft is dat een ander verhaal. Ing. Martijn van der Hoorn, Certified Machinery Safety Expert (CMSE®)  bij Pilz: “We hebben Morris geadviseerd gebruik te maken van onze motorregelaars omdat deze – en dat is uniek – te combineren zijn met élk type motor. Veelal zijn servo en/of motorregelaars specifiek ontwikkeld voor een bepaalde (servo)motor en worden uitsluitend in combinatie toegepast. Wanneer je verschillende kantbanken gaat retrofitten, zou je dus te maken hebben met verschillende regelaars. Dit probleem bestaat niet met de drives van Pilz, waardoor Morris de mogelijkheid heeft om met één type, alle kantbanken te voorzien van een moderne regelaar. Dit is o.a. mogelijk omdat de regelaar te combineren is met alle soorten terugkoppeling. Of het nu gaat om een resolver, Endat of Hiperface.

Totaalpakket
In samenwerking met Pilz Nederland heeft Morris Solutions uiteindelijk een totaalpakket kunnen opstellen voor haar klanten waarin een regelaar, een besturing en alle benodigde veiligheid is opgenomen. Zeker met betrekking tot machineveiligheid kon Pilz optreden als partner door advies te geven over de relevante aandachtspunten en de hiervoor benodigde componenten.” Van der Hoorn: “Het is bijvoorbeeld mogelijk om naast de gebruikelijke veiligheidsfuncties zoals noodstop, lichtscherm, etc., ook de snelheid en positie te monitoren in het besturingssysteem PNOZmulti.  Het is zelfs een optie om deze  functies te integreren in de motorregelaar. Dit kan met iedere willekeurige motor en feedback. Wij garanderen hierbij hoge veiligheidsniveau’s, ook voor oude en/of ander fabrikaat motoren. Wederom een unieke oplossing.”

Met een veiligheidskaart in de drive zijn uiteenlopende veiligheidsfuncties – ook wel safe motion genoemd -  te realiseren, zoals , safe stop, safe speed, safe position, enzovoorts. In combinatie met een standaard servomotor is een veiligheidsniveau van PLe / SIL 3 te bereiken. Van der Hoorn: “Hierbij is de  feedback die in iedere servomotor standaard aanwezig is voldoende, aangezien wij de vereiste redundantie uit de motorfasen halen. Wanneer de  terugkoppeling verouderd  is – bijvoorbeeld bij retrofits - is nog altijd PLd / SIL 2 te realiseren. In de nabije toekomst wordt geïntegreerde safe motion ook mogelijk i.c.m. asynchroon motoren, voor nu is dit nog alleen mogelijk met synchroonmotoren. Vandaar dat bij deze applicatie de safe motion functies nog verzorgd worden door de PNOZmulti.”

Samenwerking
Beide partijen zijn meer dan te spreken over de samenwerking. Morris: “Het is een uitstekende combinatie van mijn kennis op het vlak van retrofitting en de kennis en ervaring van Pilz met betrekking tot motion en veiligheid. Zo regelt Pilz voor ons de drives in, zodanig dat deze perfect zijn afgestemd op onze besturingen zodat de motoren optimaal draaien. Pilz fungeert als partner die meedenkt in oplossingen op gebied van industriële automatisering en machineveiligheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten