dinsdag 30 oktober 2012

Risicominimalisering van palletstapelaars

Risico's van palletteerinrichtingen en de bijzonderheden bij de beoordeling van deze machines.
 
Risico's van palletteerinrichtingen en de bijzonderheden bij de beoordeling van deze machines.
Palletstapelaars zijn vaak in het productieproces ingebed en aan een automatisch transportsysteem, transportbanden of overige machines zoals stretch-wikkelmachines gekoppeld. Om deze reden zijn ze niet altijd voorzien van beveiligingsinrichtingen of veiligheidsvoorzieningen. Er wordt echter op vertrouwd dat de integrator bij de eindmontage zorgt voor risicobeperkende maatregelen. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van een omheining, om de palletstapelaar te beveiligen met een veiligheidstechnisch geïntegreerde deur die een toegangsruimte bezit. In veel gevallen worden echter belangrijke hiaten geconstateerd, bijvoorbeeld:

Uitgang van de palletstapelaar
1. De uitgang van de palletstapelaar is niet beveiligd. Soms worden eenvoudige, attenderende maatregelen (afsperringen, borden) gebruikt om personen voor het betreden van de installatie te waarschuwen resp. de installatie voor het betreden van de energievoorziening te scheiden (uit te schakelen). Deze zogeheten "administratieve maatregelen" zijn helaas vaak ineffectieve pogingen om risico's te beperken. Het is daarom zinvoller veiligheidsmaatregelen zoals elektrosensitieve inrichtingen (bijv. lichtschermen) toe te passen.

Blokkeerinrichtingen ontbreken
2. Verschaft de bediener of servicemedewerker van de machine zich toegang tot de in- of uitloopzone van de palletstapelaar, dan is hij niet automatisch door veiligheidsfuncties (lichtschermen,...) beschermd tegen de voor- en nageschakelde machines. In zo'n geval ontbreken bijvoorbeeld blokkeerinrichtingen die voorkomen dat een opgeheven pallettafel als gevolg van een defect of kettinguitval omlaag valt. Mechanische palletstapelaars dienen (volgens EN 415-4) te zijn voorzien van blokkeerinrichtingen. Bij een heftafel voor pallets die door een eenvoudig werkende hydraulische cilinder wordt aangedreven, kan een (normaal gesloten) terugslagventiel direct bij de voet van de cilinder worden aangebracht. Deze dient dan als valbeveiliging bij het openen van een hek of het bedienen van de noodstopknop.

Heraanloopblokkering/markering
3. Voor onderhoudsactiviteiten onder de pallettafel (bijv. aan het hydraulisch circuit, blokkeermechanisme) bestaat geen blokkeerinrichting die voorkomt dat de pallettafel omlaag valt. Een extra mechanische blokkeerinrichting (bijv. mechanische bouten of afbakeninrichtingen) in de stutpositie zou moeten worden gebruikt voor grotere onderhoudswerkzaamheden (als onderdeel van een reglementair proces voor een veiligheidsrelevante blokkering/vergrendeling).

Palletstapelaars worden gekenmerkt door grote risico's

Vanwege de noodzaak van het betreden van de palletstapelaar en vanwege een of meerdere van de hierboven beschreven, bestaande veiligheidshiaten, is het mogelijk dat er ernstige ongevallen kunnen plaatsvinden. Onvoldoende beveiligde palletstapelaars zouden één van de belangrijkste prioriteiten voor uw risico- of installatiebeoordelingen moeten zijn! Door middel van pasklare oplossingen moeten gevaarlijke bewegingen worden voorkomen en een zorgvuldige omgang met opgeslagen energie worden gewaarborgd.

Maak niet bij toeval kennis met machineveiligheid!
Pilz staat u als partner terzijde met ons internationale netwerk van experts op het gebied van machineveiligheid. Neem contact met ons op. Pilz staat tot uw beschikking bij de advisering, constructie, implementatie en validering van uw machines en installaties.

Meer informatie:
Pilz services voor automatisering, installatie- en machineveiligheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten