vrijdag 6 mei 2011

Machines in betonindustrie onveilig!

In circa 75% van de betonmortelcentrales en betonfabrieken wordt niet veilig gewerkt. Dit blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 252 bedrijven.
Bij nagenoeg alle bedrijven waar iets niet klopte, trof de inspectie meerdere onveilige werkplekken en machines aan. De Arbeidsinspectie liet het werk 71 keer stil leggen en er werden 719 waarschuwingen uitgedeeld. Het werk in deze sector is lichamelijk zwaar, maar op dat gebied constateerden de inspecteurs nauwelijks problemen.

Veel ongevallen
De betonindustrie omvat betonfabrieken, waar prefab-producten worden vervaardigd, waaronder heipalen, betontegels en muur- en vloerplaten, en betonmortelcentrales, waar vloeibaar beton wordt gemaakt. Deze tak van industrie telt in ons land circa 350 bedrijven met in totaal 13.000 werknemers. De kans op een ongeval in de betonindustrie is bijna twee keer zo hoog als in de bouw. In 2009 vonden vijf van de tachtig dodelijke ongevallen die bij de Arbeidsinspectie werden gemeld, plaats in de betonindustrie. De Arbeidsinspectie zal voorlopig jaarlijks controles uitvoeren in deze sector, omdat het aantal overtredingen hoog is. De factsheets over de inspecties in de betonindustrie zijn te vinden op de website van de Arbeidsinspectie.

1 opmerking:

  1. Heel goed! De aanpak is de laatste jaren flink opgeschroefd en dat was ook hard nodig.

    BeantwoordenVerwijderen