zondag 1 augustus 2010

Is veiligheid uw opstap naar succesvol ondernemen ?

Veiligheid komt terug in alle segmenten en processen in de samenleving. Vrijwel iedereen gaat er vanuit dat zijn of haar veiligheid gewaarborgd is en gevaren afgewend kunnen worden. In de praktijk staan we er niet bij stil maar in vele gevallen is dit schijn(veiligheid). Dit “veilige” gevoel is echter volgens de psycholoog Maslow één van basisbehoeften van de mens.

Als individu gaan wij er van uit dat alle primaire levensbehoeften op een veilige wijze naar ons toe komen en dat dit gewaarborgd is door de verschillende organisaties die zich daarover ontfermen.

Veilig werken en gevaren afwenden is een aspect dat door de werkgever gewaarborgd moet worden via onder andere ARBO en de arbeidsmiddelenrichtlijn maar naar onze mening een bedrijfsbelang moet zijn.
Succesvol ondernemen wordt gerealiseerd door onder meer het maken van de juiste strategische keuzes. Binnen deze strategie komt steeds vaker ook de werksfeer (gezond, veilig en milieuvriendelijk) binnen de organisatie naar voren. Uit onderzoek blijkt dat deze werksfeer van grote invloed is op de productiviteit van de onderneming. Naar onze mening zijn er, buiten productiviteit alleen, op de langere termijn ook secundaire positieve effecten waar te nemen.

Het aantrekken van personeel met de juiste kwalificaties zal op termijn steeds problematischer worden. Bedrijven die aantoonbaar beter presteren in het creëren van een goede werksfeer zullen hier minder problemen mee hebben en dus meestal de juiste man op de juiste plaats kunnen krijgen wat overigens ook weer leidt tot verhoogde productiviteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten